Składniki:
na placek (wychodzą 2 szt na dużej patelni)
1 jajo
3 łyżki otrąb owsianych
1 płaska łyżka skrobi
1 płaska łyżka mleka w proszku (można pominąć)
łyżeczka curry
pół szklanki mleka w płynie
szczypta soli
sos:
1 łyżka majonezu light (lub majonezu dukana własnej roboty)
3 łyżki gęstego jogurtu
łyżka czosnku niedźwiedziego, suszonego (jeśli nie mamy może być ok. pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę)
1 łyżka majonezu light (lub majonezu dukana własnej roboty)
3 łyżki gęstego jogurtu
łyżka czosnku niedźwiedziego, suszonego (jeśli nie mamy może być ok. pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę)
dodatki (moje ulubione):
ogórek zielony, ( z kiszonym tez jest pyszne)
ogórek zielony, ( z kiszonym tez jest pyszne)
papryka czerwona,
cebula (lub czerwona cebula)
pomidor
mix sałat
pomidor
mix sałat
mięso:
pół małej piersi z kurczaka
przyprawa arabska
przyprawa arabska
odrobina soli
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od sosu. Majonez, jogurt i czosnek mieszamy i wstawiamy do lodówki aby wszystko się przegryzło.
2. Piersi kroimy w małe paseczki, przyprawiamy i odstawiamy do lodówki.
3. Przygotowujemy ciasto. Otręby (najlepiej zmielone), skrobię, mleko w proszku, sól, curry, jajko i mleko w płynie mieszamy rózgą na jednolitą masę, odstawiamy na ok 15 min. żeby zgęstniało.
4. Smażymy placki na rozgrzanej patelni teflonowej, przesmarowanej oliwą za pomocą ręcznika papierowego. Placki należy smażyć na średnim, nie za dużym ogniu. Gdy brzegi zaczną się rumienić można przewrócić placek na drugą stronę.6. Kroimy warzywa - ogórki w pół plasterki, cebulę w piórka, pomidor i paprykę w kostkę i sałatę w paski (jeśli nie mamy gotowego mixu sałat).
7. Na kawałek folii aluminiowej kładziemy placek, rozsmarowujemy sos, układamy warzywa i mięso. Zwijamy tortillę.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz