piątek, 24 lutego 2012

Sos pomidorowy

Bardzo prosty, szybki i smaczny sos pomidorowy. Idealny do makaronu, czy pulpetów. (Na zdjęciu makaron nisko węglowodanowy "Makaron Adama", dostępny na allegro, posypany serem żółtym piórko 3%).
Składniki
ok. 1kg dojrzałych pomidorów
1 średnia cebula biała
słodzik w płynie
maggi, vegeta, pieprz, oregano, świeża bazylia (lub suszona)
1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej
*jeśli mamy blade pomidory można dodać również koncentrat pomidorowy

Wykonanie:
Pomidory parzymy wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę i kroimy je na cząstki. Cebulę kroimy w półplasterki. Bazylię drobno posiekać. Wszystko wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu aż pomidory się rozpadną, a cebula zmięknie, często mieszając by nic nam nie przywarło do dna. Dodajemy przyprawy i słodzik do smaku. Na koniec wszystko traktujemy dukaczem (czy jak kto nazywa przyrząd do dukania ziemniaków :) ) lub jeśli mamy to blenderem. W połowie kubka wody rozrabiamy łyżkę skrobi i zagęszczamy tym sos, doprowadzamy do wrzenia. Gotowe :-) 
Sosik idealnie pasuje do makaronu proteinowego, lub do pulpetów gotowanych. Można też dodać do niego podsmażone i rozdrobnione mięso mielone. Możliwości jest mnóstwo.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz