środa, 21 listopada 2012

Pizza TROPICANA na cieście żytnio-otrębowo-pszennym

Przepyszna pizza, lecz dopiero dla III i IV fazy. Wersja Tropicana, moja ulubiona z ananasem i kurczakiem. Oczywiście możecie zrobić ją z zupełnie innymi dodatkami wg własnych upodobań, grunt to dobre ciasto :)


Składniki:
ciasto:
260 g mąki razowej żytniej typu 2000
190 g mąki pszennej tortowej
50 g mielonych otrąb owsianych
30 g świeżych drożdży
łyżeczka soli morskiej
łyżeczka cukru
łyżka oliwy z oliwek, z pierwszego tłoczenia
szklanka ciepłej wody

dodatki:
ser mozzarella light
kurczak
papryka czerwona
kukurydza z puszki
ananas z puszki
pomidory krojone w puszce
przyprawa do pizzy lub zioła tj. oregano, bazylia

Sposób przygotowania:
Mąki i otręby wsypujemy do dużej miski i mieszamy. Dodajemy oliwę, 3/4 szkl ciepłej wody.
Kruszymy drożdże na mniejsze kawałki i wsypujemy do kubeczka. Zasypujemy cukrem i mieszamy. Po kilku chwilach drożdże zamienią się w płyn. Wlewamy drożdże do ciasta i wstępnie wyrabiamy.
W pozostałej wodzie rozpuszczamy sól i dolewamy do ciasta. Wyrabiamy je aż będzie jednolite i nie będzie się kruszyć. Jeśli się kruszy dodajemy odrobinę wody.
Wyrobione ciasto nakrywamy czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Po godzinie ciasto powinno być ładnie wyrośnięte. Rozwałkowujemy je na cienko lub grubiej zależnie jaką grubość pizzy preferujemy :) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Sos robimy bardzo łatwo i szybko. Do miski wlewamy zawartość puszki z pomidorami, doprawiamy pieprzem, przyprawą do pizzy lub własną kompozycją ziół oraz kilkoma kroplami słodzika w płynie.
Pokrywamy ciasto sosem, posypujemy serem, dekorujemy smażonym i pokrojonym w kawałeczki kurczakiem (może być doprawiony curry albo czosnkiem niedźwiedzim i ziołami, co kto lubi), papryką w cienkich krążkach, ananasem w cząstkach i posypujemy kukurydzą . Pieczemy w 220 stopniach przez 15 min w środkowej części pieca.

1 komentarz: