środa, 1 lutego 2012

Kotlet z kurczaka w sosie pieczarkowo- "śmietanowym"

Pyszna, wilgotna w środku pierś ;) z kremowym gęstym sosem pieczarkowym. Po prostu pycha :)


Składniki:
pierś z kurczaka
pieczarki 200-300g (w zalezności jak dużą porcję obiadu potrzebujemy)
natka pietruszki
cebula
vegeta, pieprz kolorowy, przyprawa Złoty kurczak Kamis
kubek serka homo
2 jajka do panierki
łyżka stołowa skrobi + skrobia to panierowania kurczaka

Przygotowanie:
Piersi przekrawamy wzdłuż i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Do jednej miski wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem, do drugiej wsypujemy maizenę (lub maizenę z otrębami), przyprawę do kurczaka i mieszamy. Panierujemy kotlety w jajku i cienkiej warstwie maizeny z przyprawą.
Patelnię teflonową spryskujemy tłuszczem w sprayu (bardzo cieniutka warstewka) lub smarujemy kropelką oliwy przy użyciu ręcznika papierowego. Smażymy kotlety na złoty kolor.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Pieczarki kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię do cebulki, doprawiamy vegetą (tylko nie za dużo!) i pieprzem, skręcamy gaz i dalej smażymy na wolnym ogniu, aż puszczą wodę, potem podlewamy wodą wedle potrzeby (tyle żeby potem móc zrobić sos). Pieczarki należy prużyć do momentu aż będą brązowe. Po uprużeniu zagęszczamy sos łyżką skrobi rozmieszanej w niewielkiej ilości wody i dokładnie mieszamy. Zestawiamy z gazu, dodajemy posiekaną pietruszkę. Gdy sos lekko wystygnie (nie będzie wrzący) dodajemy serek homo i dokładnie mieszamy.
Podawać kotlet polany sosem z pieczarkami, w dni P z ogórkiem kiszonym, w dni PW z surówkami :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz