wtorek, 28 maja 2013

Paprykowy gulasz wołowy z pieczarkami

Pyszne, syte danie, niestety wymaga czasu, ale warto :)


Składniki:
0,5 kg chudej wołowiny
duża papryka (ulubiony kolor, ja użyłam pomarańczowej bo jest słodka)
2 duże cebule
5 dużych pieczarek
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Łyżka koncentratu pomidorowego
czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej

przyprawy: 2 duże liście laurowe , pieprz czarny najlepiej świeżo mielony (na oko),  czosnek w proszku (ok. pół łyżeczki), vegeta (użyłam wersji bez glutaminianu sodu) do smaku, słodka papryka w proszku (ok łyżki) chili w proszku (pół łyżeczki), tymianek (ok. łyżeczki), majeranek (ok. 2 łyżeczki), maggi do smaku

Przygotowanie:
cebulę kroimy w piórka, smażymy na łyżeczce oliwy aż się zeszkli. W międzyczasie mięso kroimy w kostkę 1cm x 1cm, przyprawiamy wszystkimi przyprawami oprócz liścia laurowego, skrapiamy łyżeczką oliwy. Wrzucamy mięso do smażącej się cebuli, zwiększamy płomień i obsmażamy aż mięso się zetnie.
Zmniejszamy gaz, wrzucamy umyte i pokrojone w dość grube kawałki pieczarki i paprykę. Smażymy aż całość troszke zmięknie i podlewamy wodą. Od tej pory gulasz ma się gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, przez dobrą godzinę aż mięso zmięknie. Od czasu do czasu mieszamy i podlewamy wodą jeśli potrzeba.
Na koniec gulasz zagęszcz
amy zaklepką - czubata łyżeczka skrobi kukurydzianek + 1/4 szkl. wody.
Doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z warzywami gotowanymi - np. kalafior, brokuły i marchewka. Gulasz można udekorować posiekaną pietrzuszką albo bazylią

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz