Składniki:
1 solidna kapucha
500 g mięsa mielonego (ja biorę indycze, jest chude i smaczne, przypomina wieprzowe w smaku, przynajmniej mi)
ok. 1/4 kostki twarogu (lepiej suchszy niż mokry)
1 nieduża cebula
pieprz, jarzynka, chili w proszku
liście laurowe
ocet winny lub jabłkowy
odrobina słodzika do sosu
maggi
jajko
kostka rosołowa Bulion Cielęcy Knorr (jestem leniwa)
puszka pomidorów krojonych i 1 op przecieru pomidorowego
skrobia kuku albo ziemniaczana (1 - 2 łyżki zależnie ile sosu robimy)
Wykonanie
Kapustę w całości wkładam do dużego gara i zalewam wodą. Od momentu zagotowania się wody, gotuję ją jakieś 10-15 min. Odlewam wodę, kapustę studzę. Potem delikatnie zdejmuję liście, wykrawam głąby.
Mięso wyrabiam z przyprawami (daję pół łyżeczki chilli, półtorej łyżeczki jarzynki, pieprzu mielę młynkiem na oko), posiekaną drobniutko cebulą, twarogiem i jajkiem. Można dodać 3 łyżki otrąb namoczonych w gorącej wodzie (niewielka ilość).
Na jeden liść daje solidną łychę mięsa i zwijam na kopertkę, ciasno.
Na dno garnka kładę kilka liści kapusty które nie nadawały sie już do robienia gołąbków, na tym układam gołąbki ciasno.
Zalewam pomidorami krojonymi z puszki oraz przecierem, podlewam bulionem z kostki tak aby płyn przykrywał całe gołąbki. Wrzucam ok 3 listki laurowe. Na gołąbki kładę talerzyk aby je dopchnął i zapobiegł wypływaniu, przykrywam przykrywką i gotuję aż kapusta będzie mięciutka.
Jak się ugotują, wyjmuję, a z pozostałego wywaru robię sos. Doprawiam do smaku przyprawami, maggi, odrobiną słodziku i octu winnego albo jabłkowego, zagęszczam sos łyżką skrobi wymieszanej z niewielką ilością bulionu, zagotowuję . Gotowe
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz