środa, 30 maja 2012

Sakiewki z kurczaka z serowo-szpinakowym nadzieniem

Naprawdę pyszne danie, mnóstwo białka zjedzone bezboleśnie :)
Składniki:

1 duża podwójna pierś z kurczaka
ok 4 łyżki rozmrożonego w mikrofali lub na patelni szpinaku
serek topiony light  - 4 trójkąty (Lidl)
przyprawa do kurczaka pikantna (lub czosnek w proszku, chili, tymianek..)
mrożone warzywa - kalafior, brokuł i marchewka

Wykonanie:

Piersi przecinamy wzdłuż, uzyskujemy w ten sposób 4 plastry mięsa. Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem przez woreczek. Pospypujemy przyprawami, nakładamy 1 trójkącik serka topionego i lekko go rozgniatamy, nakładamy łyżkę szpinaku. Zwijamy całość na pół i spinamy patyczkiem do szaszłyków. 
Sakiewki posypujemy z wierzchu przyprawą i podsmażamy na patelni do lekkiego zrumienienia. Dalej podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykrywką, aż mięso będzie gotowe.
Podajemy z bukietem gotowanych warzyw, u mnie mieszanka kalafiorka, brokułów i marchewki.


Wskazówki: sakiewki będą pyszne również z nadzieniem z pieczarek, papryki, lub brokułów :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz