Smaczne przepisy na dania wytrawne: śniadania, obiady, kolacje, zgodne z dietą Dukana.
czwartek, 24 października 2013
Warzywa po chińsku z kurczakiem i makaronem shirataki
Składniki:
torebka warzywnej mieszanki chińskiej (~500g)
pojedynczy filet z piersi kurczaka (spory, lub podwójna mniejsza)
1 łyżeczka oleju kokosowego (1 łyżeczka tłuszczu dziennie do gotowania jest dozwolona wg najnowszych zaleceń Dukana)
przyprawa do potraw chińskich Kamis 5 smaków
papryka słodka w proszku
sól morska
pieprz świeżo mielony
sos sojowy - ok. 3 łyżki
słodzik w płynie (bez aspartamu!)
jako dodatek: makaron shirataki (można kupić na allegro lub w sklepach ze zdrową / orientalną żywnością)
Wykonanie:
Na wok wrzucamy łyżeczkę oleju kokosowego. Polecam olej kokosowy zamiast oliwy, nie pali się i jest bardzo wydajny, nie zmienia smaku potraw i jest bardzo zdrowy :)
Gdy olej się rozpuści wrzucamy umytą i pokrojoną w paseczki pieść kurczaka. Smażymy szybko na dużym ogniu, bardzo często mieszając. Przyprawiamy odrobiną pieprzu, łyżką sosu sojowego, sporą ilością papryki i odrobiną przyprawy chińskiej Kamis. Przyprawa ta jest bardzo pikantna, więc jeśli lubisz ostre potrawy to możesz dodać jej więcej.
Gdy kurczak ładnie się podsmaży, a jego powierzchnia będzie jakby lekko skarmelizowana/ błyszcząca dodajemy zamrożone warzywa. Mieszamy wszystko dokładnie. W tym momencie solimy danie do smaku, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i ew. więcej przypraw (na oko, wg smaku). Smażymy na średnim ogniu. Gdy warzywa już są prawie gotowe na środku patelni robimy gniazdko, podlewamy 2 łyżkami wody i wkrapiamy kilka kropli słodzika w płynie (koniecznie bez aspartamu). Wszystko dokładnie mieszamy, podsmażamy do odparowania płynów.
Podajemy z makaronem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz